Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας!

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 από τη φιλόλογο Σωτηρία Μπενάκη. Αποτελεί καρπό της προσπάθειας των μαθητών να ερευνήσουν και να γράψουν για την ιστορία της Θήβας.
Φιλοδοξούμε να εμπλουτιστεί το υλικό του ιστολογίου και με άλλες εργασίες μαθητών όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων της πόλης και της ευρύτερης πειορχής. Η προσπάθεια συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2014-2015 από τους μαθητές της Α1 τάξης του σχολείου μας.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!


Μυθολογία

Μυθολογία 
   Η Θήβα χτίστηκε κατά τον μύθο από τον Κάδμο και η  ακρόπολη των Θηβών ονομαζόταν "Καδμεία" υποδηλώνοντας τον ιδρυτή της. Ο πληθυντικός του ονόματος "Θήβαι" οφείλεται στις περίφημες δέκα τέσσερις πύλες της που συνδέονται με τον μύθο της Νιόβης.
   Στα ηρωϊκά χρόνια οι πανελλήνιες εκστρατείες των ¨Επτά επί Θήβαις" και των επιγόνων τους είχαν ως κέντρο αναφοράς τη Θήβα. Άλλοι μύθοι απέδιδαν την ίδρυση της πόλης στον Κάδμο, γιο του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης.  Σύμφωνα  μ' αυτούς ο Δίας μεταμφιέστηκε σε ταύρο, έκλεψε την αγαπημένη κόρη του Αγήνορα, την Ευρώπη και ο βασιλιάς διέταξε τους γιους του να ψάξουν να την βρουν. Στην αναζήτηση της αδερφής του Ευρώπης, ο Κάδμος ζήτησε τη βοήθεια του Απόλλωνα στο μαντείο των Δλεφών. Τότε πήρε την εντολή από το θεό να σταματήσει τις αναζητήσεις και να ακολουθήσει την πρώτη δαμάλα που θα συναντήσει. Σε  όποιο σημείο γονατίσει η δαμάλα, εκεί θα κτίσει μια πόλη, τη Θήβα.
   Άλλος μύθος είναι ο μύθος του Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας γιος του Λάιου και της Ιοκάστης σκότωσε τον πατέρα του Λάιο σύμφωνα με το χρησμό της Πυθίας και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη, αγνοώντας την ταυτότητά της. Ο Οιδίποδας και η Ιοκάστη απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη, τα οποία ακολούθησε η κατάρα του οίκου των Λαβδακιδών.
Γιώργος Κολοκύθας, Γ1
Άλλες πηγές
Μπορείτε να διαβάσετε  εδώ μαι ενδιαφέρουσα εργασία για τη Θήβα.
Διαβάστε: "Ο μύθος του Οιδίποδα στη σύγχρονη Βρετανική ποίηση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου