Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας!

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 από τη φιλόλογο Σωτηρία Μπενάκη. Αποτελεί καρπό της προσπάθειας των μαθητών να ερευνήσουν και να γράψουν για την ιστορία της Θήβας.
Φιλοδοξούμε να εμπλουτιστεί το υλικό του ιστολογίου και με άλλες εργασίες μαθητών όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων της πόλης και της ευρύτερης πειορχής. Η προσπάθεια συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2014-2015 από τους μαθητές της Α1 τάξης του σχολείου μας.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!


Η αποξήρανση της Κωπαΐδας

Η αποξήρανση της Κωπαΐδας   

    Η  Κωπαΐδα είναι πεδιάδα της Βοιωτίας. Δημιουργήθηκε μετά  από την αποξήρανση της ομώνυμης λίμνης κατά το διάστημα 1880-1930. Το όνομά της οφείλεται στην αρχαία Βοιωτική πόλη "Κώπαι", που βρισκόταν στη θέση περίπου του σημερινού χωριού Κάστρο. Ονομαζόταν καιι Κηφισίδα λίμνη επειδή χυνόταν σε αυτή ο ποταμός Κηφισός.
   Οι πρώτοι που αποξήραναν τη λίμνη Κωπαΐδα, ήταν οι Μινύες, οι αρχαίοι κάτοικοι του Ορχομενού (16ος αιώνα π.Χ. περίπου) Για τον σκοπό αυτό δημιούργησαν μία σειρά από σήραγγες και καταβόθρες διοχετεύοντας τελικά το νερό της λίμνης στον Ευβοϊκό Τα αρδευτικά αυτά έργα καταστράφηκαν μετά την παρακμή των Μινύων και την κάθοδο στην περιοχή των Βοιωτών, και  από   καταστρεπτικούς σεισμούς.  Έτσι σταδιακά στις αρχές του 13ου π.Χ αιώνα, η περιοχή πλημμύρισε πάλι και ξανασχηματίστηκε η λίμνη.
   Τα έργα για την αποξήρανση της Κωπαΐδας άρχισαν την δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκαν  το 1931. Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν αποστραγγιστικά έργα από γαλλική εταιρία κατά την περίοδο 1882-1886. Η Κωπαΐδα αποξηράνθηκε προσωρινά αλλά εξαιτίας μείωσης της επιφάνειας του εδάφους της, που σημειώθηκε αμέσως μετά την αποξήρανση, η περιοχή πλημμύρισε ξανά τα επόμενα χρόνια. Τότε πραγματοποιήθηκαν νέα έργα από αγγλική εταιρία ("Λίμνη Κωπαΐδος ΑΕ") τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1931 και η λίμνη αποξηράνθηκε οριστικά (Πηγή: Βικιπαίδεια )
"Το 1834 καταρτίζεται το πρώτο σχέδιο αποξήρανσης από Γερμανό μηχανικό.
Το 1844 γίνεται δεύτερο συστηματικότερο από το Γάλλο μηχανικό Γουσταύο ντ' Εστάλ.
Το 1846 ο Γάλλος μεταλλειολόγος Σωβάζ συντάσσει την πρώτη σοβαρή μελέτη και το 1865 το Ελληνικό κράτος υπογράφει σύμβαση με τους Μομφερριέρ και Μπονέρ με όρο η εταιρεία τους να έχει την επικαρπία για 99 χρόνια της μισής έκτασης από αυτή που θα αποξηρανθεί και στη συνέχεια η κυριότητα θα περιερχόταν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ύστερα όμως από μερική αποξήρανση η εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη, το 1873, γιατί χρεοκόπησε οικονομικά.
Το 1880 υπογράφεται νέα σύμβαση με τον Ιωάννη Βούρο, εκπρόσωπο άλλης Γαλλικής εταιρείας και με όμοιους όρους. Στο διάστημα 1882-1886 γίνονται τα σπουδαιότερα αποστραγγιστικά έργα και η Κωπαΐδα αποξηραίνεται. Οι οργανικές ύλες όμως που υπήρχαν στον πυθμένα της λίμνης ανάβουν και καίγονται με αποτέλεσμα η επιφάνεια του εδάφους να κατεβεί κατά 4 μέτρα χαμηλότερα από τη σήραγγα, τα νερά να μην φεύγουν πλέον και το 1887 η Κωπαΐδα ξαναγίνεται λίμνη.
Έτσι πτωχεύει και η δεύτερη Γαλλική εταιρεία και τη συνέχιση του έργου αναλαμβάνει, το 1895, μια Αγγλική εταιρεία. Η "Αγγλική Εταιρεία Κωπαΐδος" αυτή αποξήρανε ολότελα τη λίμνη και βαθαίνει τη σήραγγα και τις αποστραγγιστικές διώρυγες και ολοκληρώνει το έργο το 1931 αποξηραίνοντας 241.000 στρέμματα. Για χρόνια η περιοχή αποτέλεσε ιδιοκτησία της εταιρείας που την εκμεταλλεύτηκε.
Το 1953 απαλλοτριώθηκε η έκταση και μοιράστηκε σε ακτήμονες και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Κωπαΐδας με σκοπό την προγραμματισμένη καλλιέργεια, τη βελτίωση και συμπλήρωση των έργων και των εγκαταστάσεων, ώστε ν' αυξηθεί η παραγωγή."
 (Πηγή:http://viotikoskosmos.wikidot.com/kopaida)

Το ψάρεμα της βδέλλας στην Κωπαϊδα, 1881 Πηγή: Μέλιος, Παπαδόπουλος, 1998, σ.18
                     













 
Φωτογραφία από τα έργα της Κωπαΐδας
                                    

                    Άποψη της λίμνης Κωπαΐδας, 1881 Πηγή: Μέλιος, Παπαδόπουλος, 1998, σ.18

Τις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.
 
Διαβάστε περισσότερα 
Γιάννης Λ. Λάμπρου, Κωπαΐδα λίμνη ζωής
Το ιστορικό και οι επιπτώσεις της αποξήρανσης
Τα μυστικά της λίμνης Κωπαΐδας ...αρχαίες υπόγειες δίοδοι.
Κωπαΐδα. Από το χθες στο σήμερα: Ερευνητική εργασία των μαθητών του ΓΕΛ Αλιάρτου 
Η ακρόπολη του Γλα
Το ιερό του Πτώου Απόλλωνα
Υγρότοποι που χάθηκαν 
Ένα πρωινό στην  Κωπαΐδα, άρθρο σε εφημερίδα 

Νικόλωφ Νίκος, Γ2
Παναγιώτου Βαγγέλης, Γ2
Ρουπάκας Στέλιος, Γ2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου