Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας!

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 από τη φιλόλογο Σωτηρία Μπενάκη. Αποτελεί καρπό της προσπάθειας των μαθητών να ερευνήσουν και να γράψουν για την ιστορία της Θήβας.
Φιλοδοξούμε να εμπλουτιστεί το υλικό του ιστολογίου και με άλλες εργασίες μαθητών όχι μόνο του σχολείου μας αλλά και άλλων σχολείων της πόλης και της ευρύτερης πειορχής. Η προσπάθεια συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2014-2015 από τους μαθητές της Α1 τάξης του σχολείου μας.

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!


Σημαντικές προσωπικότητες της Θήβας

 Ο πολιούχος της Θήβας, Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης

Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας εδώ.


Διομήδης Διαμαντής

 Διαβάστε  το βιβλίο
Γιάννης Λ. Λάμπρου (2000)  Διομήδης Διαμαντής Μια μορφή του Κοινοβουλευτισμού από τη Θήβα, 1843-1891.  εδώ


Θεόδωρος Βρυζάκης 

Ο Θεόδωρος Π. Βρυζάκης γεννήθηκε στη Θήβα στις 19 Οκτωβρίου 1814 και πέθανε στο όναχο 6 Δεκεμβρίου 1878. Θεωρείται ο πρώτος ζωγράφος της μεταοθωμανικής Ελλάδας  και ο θεμελιωτής της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Πηγή: Βικιπαίδεια,
Εθνική Πινακοθήκη:
 Σύντομη Βιογραφία του Θ. Βρυζάκη
Δείτε πίνακες του Θ. Βρυζάκη στην Εθνική Πινακοθήκη
Αργολική Βιβλιοθήκη 



Βιβλιογραφία

Αφανείς ήρωες στη ζωγραφική του 19ου αιώνα
 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗ-BESCHI, Εκατό χρόνια από το θάνατο του Θ.Π. Βρυζάκη. Διαβάστε εδώ.
Οι ζωγράφοι της σχολής του μονάχου
Δείτε  ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον Θεόδωρο Βρυζάκη:
 https://www.youtube.com/watch?v=23UCwF0aqu4

Ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για τον Θ. Βρυζάκη:
 http://8dim-evosm.thess.sch.gr/wp-content/uploads/2013/03/Mesologgi.pdf
Ανάλυση του πίνακα της Εξόδου του Μεσολογγίου
Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Επιμέλεια

Βόγκλη Βασιλική, Γ1
Ιορντάνοβα Γιάννα, Γ1
Κάμπακης Σταύρος, Γ1
Καλογεράκη Άννα Μαρία, Γ1
Παπαίωάννου Γιάννης, Γ2
Στυλιανού Πάνος, Γ2


Λουκάς Μπέλλος 

    Ο Λουκάς Γ. Μπέλλος (Θήβα 1848-Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 1913) σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του νοσοκομείου Πειραιώς.  Ασχολήθηκε με τη γυναικολογία και τη χειρουργική και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Μόναχο και στο Παρίσι κοντά σε κορυφαίους καθηγητές της Ιατρικής.
     Το 1866 σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος ως εθελοντής στην Κρητική Επανάστση  και συμμετείχε με την ιατρική του ιδιότητα στον πόλεμο του 189.  Το 1878 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ιερού Λόχου Θηβών ( Καραπέτσας Αθ., Λάμπρου Γ. Ο Ιερός Λόχος Θηβών 1878, Διαβάστε εδώ).
Είναι ο κύριος συντάκτης της εφημερίδας "Βοιωτία" που εκδιδόταν στη Θήβα κατά την περίοδο 1874-1878.
   Εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής Βοιωτίας (1902 και 1910) και χρημάτισε αντιπρόεδρος της Βουλής. Ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερες πνευματικές και εθνικές ευαισθησίες. Ασχολήθηκε με θέματα γλωσσολογικά και έγραψε επίσης ποιήματα.
    "Στα 1898, διωκόμενος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις- ήταν φίλος του Γ. Φιλάρετου- καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια όπου και εγκαθίσταται αρχικά ως ιατρός του Γ. Αβέρωφ. Εκεί παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα Ιωαννίδη, κόρη του διευθυντή των επιχειρήσεων Αβέρωφ και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά, την Αντιγόνη, την Ισμήνη, τη Ναυσικά και τον Επαμεινώνδα.
   Ο Λουκάς Μπέλλος, ιατρός Θηβαίος, όπως συνήθιζε να υπογράφει, ήταν ένας ρομαντικός πατριώτης, ποιητής, ιδεολόγος με πλούσια επιστημονική και πολιτική δράση.
     Το αρχείο δωρήθηκε τον Οκτώβριο του 1990 από την κα Αντιγόνη Μπέλλου-Θρεψιάδη."
πηγή: http://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/loukas-bellos-catalogue

Βιβλιογραφία
 Καραπέτσας Αθανάσιος (2014)  Ο νέος Ιερός Λόχος της Θήβας. Η θεσσαλική επανάσταση του 1878, εκδόσεις Μπατσιούλας.


Παντελής Πουλιόπουλος
 
     Ο Παντελής Πουλιόπουλος γεννήθηκε στη Θήβα στι 10 Μαρτίου 1900.   Ήταν γιος του Νικολάκη Πουλιόπουλου, εμπόρου με καταγωγή από την Ήπειρο, και είχε άλλα πέντε αδέλφια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη γενέτειρά του Θήβα και το 1919 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια χρονιά εντάχτηκε στο  Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).
      Από το 1920 υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό  κατά τη διάρκεια του Ελληνοτορυκιού Πολέμου 1919-1922.
  Ήταν Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) από το 1924 ως το 1926. Υπήρξε ιδρυτής του τροτσκιστικού  ρεύματος στην Ελλάδα.  Εκτελέστηκε από τους Ιταλούς τον Ιούνιο του 1943 στο Νεζερό της Λάρισας, ως αντίποινα για την ανατίναξη από τον ΕΛΑΣ της σιδηροδρομικής γέφυρας του Κούρνοβου.

                                          
Πηγές:
Βικιπαίδεια,
Σαν σήμερα

   Επιμέλεια
 Ασήμου Ευαγγελία, Γ1
 Βόγκλη Βασιλική, Γ1
 Κούνου Βασιλική, Γ1


Ευάγγελος Σταμάτης 



Ο Ευάγγελος Σταμάτης ήταν Έλληνας φυσικομαθηματικός.Ήταν μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των επιστημών και μελέτησε τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά. Είχε επιμεληθεί εκδόσεις έργων.Έγραψε πάνω απο 150 έργα.Τιμήθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία με μετάλλιο και πλέον εχει αφιερωθεί στην μνήμη του ο διαγωνισμός Μαθηματικής Εταιρίας.

Γεννήθηκε στις Ερυθρές το 1897, αλλά επίσημα αναφέρεται ότι γεννήθηκε στην Θήβα το 1898. Στη Θήβα έμεινε απο μικρή ηλικία και εκεί ολοκλήρωσε το γυμνάσιο, έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής. Από το 1921 ως το 1922 πολέμησε στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως οπλίτης. Αργότερα το 1930 έκανε φυσικομαθηματικές σπουδές στο Βερολίνο.Το 1823 πήρε πτυχίο από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και εκείνη την περίοδο εργάζονταν ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Το 1973, μαζί με τον Ιωάννη Σακκά έκανε ένα πείραμα με καυστικά κάτοπτρα και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς! Άφησε την τελευταία του πνοή 1η Μαρτίου 1990 στην Αθήνα ετών 93.

Μερικά από τα βιβλία που έγραψε ο Ευάγγελος Σταμάτης είναι τα παρακάτω:

1945 – Το Εκπαιδευτικόν Πρόβλημα της Ελλάδος

1946 – Αρχιμήδους, Τετραγωνισμός παραβολής

1982 – Τα Καυστικά κάτοπτρα του Αρχιμήδους

1982 – Οι Μαθηματικοί της Αρχαίας Ακαδημίας του Πλάτωνος



Βιβλιογραφία:
 http://evangelosstamatis.wordpress.com
Βικιπαίδεια

Επιμέλεια
Άννα Μαρία Καλογεράκη, Γ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου